miercuri, 17 aprilie 2013

Prahova - tur virtual

Județul Prahova, situat în partea de centru-sud a țării, la poalele Bucegilor, și parte din Regiunea de Dezvoltare Muntenia Sud, este cel mai populat județ al țării, în afara regiunii capitalei, deși suprafața îl situează abia pe locul 33 din cele 42 de județe.


În trecut, Prahova a fost județul cel mai industrializat la țării, aici producându-se de la îngrășăminte chimice și mobilă până la stofe, detergenți și utilaje petroliere. Astăzi, deși din gloria industrială a județului au rămas în multe cazuri doar clădirile fabricilor închise, Prahova este încă unul din cele mai bine reprezentate județe la capitolul industrie și investiții străine. În prezent funcționează în Prahova câteva rafinării – Petrotel-Lukoil, Astra Română, Rompetrol Brazi și Steaua Română. Prahova este de asemenea sediul fabricilor din România ale Coca Cola, Effes Pilsner și British American Tobacco, companii producătoare de băuturi și tutun. Pe locul trei în acest moment se află industria de mașini și echipamente, care s-a bucurat și ea de investiții din străinătate.

În ultimii ani au fost construite sau readuse la viață cinci parcuri industriale, la Ploiești, Vălenii de Munte, Plopeni, Bărcănești și Brazi, județul constituind astfel o atracție pentru investitorii străini din domeniul industriei, care pot găsi aici și personal tehnic bine pregătit, dată fiind tradiția industrială a zonei. Primele două parcuri menționate sunt deja complet ocupate, aici funcționând peste 20 de firme străine de renume, din diverse domenii: Coifer (construcții), Sahinler (mașini și utilaje), Fenice Gruppo (sticlă și articole de sticlă), Gappad (prelucrări mecanice), Yazaki și Johnson Controls (componente pentru industria auto), Tengelmann (imobiliare).

Populația, de aproape 1.000.000 de locuitori, este angajată cu precădere în domeniul industrial și în agricultură (31%, respectiv 21 %), iar restul în construcții, transport, comerț și servicii. 

Pentru că pe cuprinsul său se află Valea Prahovei, probabil cea mai populara zonă turistică a țării, județul realizează veniturile importante din turism, atât cel de stat cât și cel privat – regiunea este foarte aglomerată de pensiuni. Turiștii care ajung în județul Prahova au la dispoziție Munții Bucegi, cu nenumărate trasee montane și de escaladă, și posibilități de practicare a sporturilor montane, indiferent de sezon, precum și o mulțime de peșteri și chei de vizitat și admirat. Tot în Prahova se mai pot vizita salina de la Slănic Prahova, mânăstirile din zonă, cu un farmec aparte, și cele două castele, Bran și Peleș, reprezentative pentru două epoci din istoria si cultura României.
Varietatea mare a reliefului din județ asigură condiții propice și pentru exploatarea agricolă: aproape jumătate din suprafața județului este constituită de suprafață agriloă, unde se cultivă cu precădere cereale și pomi fructiferi. 

Pentru cine ia în considerare să locuiască sau să lucreze în județul Prahova, zona prezintă destul de multe avantaje: datorită prezenței multor firme, străine sau române, problema unui loc de muncă nu prea există – județul are o rată de șomaj de doar 5,69%, iar ca nivel de trai prahovenii se află în primele 10 județe ale țării. De asemenea, rata criminalității în județ este una din cele mai scăzute din țară. Dezavantaje ar putea fi considerate peisajul industrial neatrăgător, inerent zonelor puternic industrializate și gradul ridicat de poluare al acelorași zone.

Un comentariu:

  1. Miniexpo un site unde poti sa-ti faci gratuit tur virtual din poze. Turul poate fi pus pe site-ul tau. Obiectele se pot eticheta, pot fi blurate iar pozele pot fi legate intre ele in editorul site-ului oferind o experienta 3d comparabila cu a unui tur virtual fara a fi nevoie de echipament costisitor in vederea achizitiei imaginilor 3d. Ca sa te convingi vezi tururile virtuale existente : www.miniexpo.ro

    RăspundețiȘtergere